Καλάθι

Το καλάθι είναι άδειο

Σύμβουλοι-Θεραπευτές

Facebook

Επικοινωνία

Email:
Θέμα:
Μήνυμα
Ερώτηση Anti-Spam: Πόσα μάτια έχει ο άνθρωπος (2):

Κατάστημα Φυσικής Θεραπείας

 ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ του ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Ο οργανισμός του ανθρώπου απότελείται οπό ορισμένα επί μέρους συστήματα, τα οποία είναι σχεδιασμένα να υποβοηθούν και να συνεργάζονται το ένα με το άλλο. Όταν η συνεργασία αυτή επιτελείται στο ακέραιο, έχουμε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του σφρίγους και της υγείας!

Τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού είναι τα ακόλουθα:



 1. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

gastrenter.gifΑποτελείται από το γαστρεντερικό σωλήνα, που ξεκινάει από το στόμα και  περνώντας από τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό, το παχύ και το ορθό έντερο- καταλήγει στον πρωκτό. Όργανα του ίδιου συστήματος είναι το συκώτι, το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη. Οι θρεπτικές ουσίες από την τροφή που εισέρχεται στο γαστρεντερικό σωλήνα απορροφώνται από τα έντερα στο λεμφικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος και επεξεργάζονται από το συκώτι. Τα εκκρίματα από το στομάχι και το πάγκρεας και η χολή από το συκώτι (που προσωρινά αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη) βοηθούν στη χημική διάσπαση. Τα στερεά απόβλητα διοχετεύονται μέσω του παχέος εντέρου στο ορθό και αποβάλλονται από τον πρωκτό.

Στα συμπτώματα των παθήσεων του γαστρεντερικού σωλήνα περιλαμβάνονται το στεγνό στόμα, η υπερβολική σιελόρροια, η δυσκολία κατάποσης, τα πολλά αέρια, γενική αδιαθεσία, εμετοί, διάρροια, δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους και πόνος ή αιμορραγία κατά την κένωση. (βοηθητικά προϊόντα)


 2. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αποτελείται από τις οδούς δια των οποίων ο αέρας διοχετεύεται στους πνεύμονες και από τις αεροφόρες οδούς και τις κυψελίδες που υπάρχουν στον κάθε πνεύμονα. Το οξυγόνο εισπνέεται από τον αέρα στους πνεύμονες και απορροφάται στο αίμα. Το διοξείδιο του άνθρακα μεταφέρεται από το αίμα στους πνεύμονες και εκπνέεται.

Στα συμπτώματα των παθήσεών του αναπνευστικού περιλαμβάνονται φτάρνισμα, πνιγηρότητα, πόνοι στο στήθος, ερεθισμός στο λαιμό, βήχας, δύσπνοια, σφύριγμα της αναπνοής, άνοδος της θερμοκρασίας, δυσκολία αναπνοής στην ανάπαυση ή κατά την καταβολή προσπάθειας και αιμόπτυση. (βοηθητικά προϊόντα)


 3. ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Το καρδιαγγειακό σύστημα αποτελούν η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η καρδιά είναι ένας ισχυρός μυς που στέλνει αίμα μέσω των αρτηριών σ' όλα τα μέρη του σώματος. Οι φλέβες επαναφέρουν το αίμα στην καρδιά.

Στα συμπτώματα των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος περιλαμβάνονται οι πόνοι στο στήθος, η δύσπνοια, οι παλμοί, οιδήματα των αστραγάλων και άλλων περιοχών, κόπωση, ζάλη, λιποθυμία, πόνοι στα πόδια κατά τη βάδιση και -μερικές φορές- πόνοι που αισθάνεται κανείς στη γνάθο, το λαιμό, το βραχίονα ή τον καρπό. (βοηθητικά προϊόντα)


 4. ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, καθώς και από τα νεύρα που απλώνονται από εκεί προς όλο το σώμα. Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός συνθέτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ τα υπόλοιπα νεύρα το περιφερικό. Το νευρικό σύστημα είναι το κύριο όργανο ελέγχου, επικοινωνίας και αποθήκευσης πληροφοριών. Οι πληροφορίες μεταφέρονται συνεχώς από τα αισθητήρια όργανα και μέσω των αισθητηρίων νεύρων φτάνουν στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, όπου και αναλύονται. Οι αντιδράσεις ξεκινούν από τα μηνύματα που στέλνονται μέσω των κινητικών νεύρων στους μυς και μέσω των αυτόνομων νεύρων στους αδένες και σε άλλα όργανα.

Στα συμπτώματα των ανωμαλιών του νευρικού συστήματος περιλαμβάνονται η απώλεια αίσθησης (μερική ή ολική), η μυϊκή αδυναμία, η παράλυση ή η αδεξιότητα, οι δυσκολίες στη μνήμη, την ομιλία ή το περπάτημα, οι παροξυσμοί, οι τρεμούλες, οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. (βοηθητικά προϊόντα)


 5. ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Αποτελείται από το σκελετό, τους σκελετικούς μυς, τους τένοντες, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους. Ο σκελετός αποτελεί την υποδομή και το στήριγμα του σώματος. Οι αρθρώσεις μεταξύ των οστών επιτρέπουν τις κινήσεις που ξεκινούν από τις συσπάσεις των σκελετικών μυών.

Στα συμπτώματα που αποτελούν ενδείξεις ανωμαλιών του σκελετού περιλαμβάνονται η αδυναμία και οι πόνοι των μυών, οι πόνοι και η ακαμψία κατά την κίνηση, οι πόνοι στην πλάτη, η παραμόρφωση των οστών και η διόγκωση των αρθρώσεων. (Βοηθητικά προϊόντα: Μυϊκό Σύστημα, Οστά)


 6. ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Οι νεφροί κρατούν την εσωτερική χημική ισορροπία του οργανισμού με την αποβολή ουσιών οι οποίες δε χρειάζονται, καθώς και ποσοτήτων νερού και αλάτων που αποβάλλονται με τα ούρα. Τα ούρα, μέσω των ουρητήρων, διοχετεύονται στην ουροδόχο κύστη, όπου αποθηκεύονται μέχρις ότου αποβληθούν από τον οργανισμό.

Στα συμπτώματα των παθήσεων των νεφρών και του ουροποιητικού σωλήνα περιλαμβάνονται οι πόνοι στη βουβωνική χώρα, στην περιοχή της κοιλιάς ή στο κάτω μέρος της πλάτης. Επίσης, οι πόνοι κατά την ούρηση, η δυσκολία ούρησης, η ακράτεια ούρων, η συχνουρία, ο πυρετός, καθώς και τα ούρα που είναι θολά ή περιέχουν αίμα. (βοηθητικά προϊόντα)


 7. ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Οι κύριοι ενδοκρινείς αδένες είναι τα επινεφρίδια, ο θυρεοειδής και οι παραθυρεοειδείς αδένες, το πάγκρεας, οι όρχεις και οι ωοθήκες. Όλοι οι αδένες εκκρίνουν ορμόνες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο των λειτουργιών του οργανισμού, όπως είναι ο μεταβολισμός και η σεξουαλική ωρίμανση. Ο κυριότερος αδένας είναι η υπόφυση, που βρίσκεται στον εγκέφαλο και εκκρίνει ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν πολλούς άλλους αδένες.

Επειδή το ενδοκρινικό σύστημα επηρεάζει όλες τις πλευρές της λειτουργίας του οργανισμού, σε περίπτωση ανωμαλίας είναι πολλά και διάφορα τα συμπτώματα και οι ενδείξεις που ενδέχεται να εμφανιστούν. Μερικά απ' αυτά είναι η κόπωση, η δίψα, η υπερβολική τριχοφυΐα στην επιδερμίδα, η απώλεια βάρους ή το αντίστροφο, οι μεταβολές στην κατανομή του λίπους, το άγχος και οι δερματικές μεταβολές. (Βοηθητικά προϊόντα: Θυρεοειδής, Πάγκρεας)
 

 8. ΜΥΕΛΟΣ ΤΟΝ ΟΣΤΩΝ, ΑΙΜΑ, ΛΕΜΦΙΚΟ, ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ


Από τα κύτταρα του αίματος, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά και τα αιμοπετάλια σχηματίζονται στο μυελό των πλατιών οστών. Μερικά λευκά αιμοσφαίρια δημιουργούνται στους λεμφαδένες. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια φέρνουν οξυγόνο στο αίμα και τα λευκά προασπίζουν τον οργανισμό από τις μολύνσεις. Τα αιμοπετάλια συντελούν στην πήξη του αίματος σε περίπτωση αιμορραγίας. Πολλά άλλα σημαντικά συστατικά του αίματος σχηματίζονται στο συκώτι. Πολλά είδη λευκών αιμοσφαιρίων κινούνται μεταξύ αίματος και λεμφικού συστήματος, το οποίο αποτελεί το κύριο αμυντικό σύστημα κατά των μολύνσεων. Τα λευκά του αιμοσφαίρια σχηματίζουν αντισώματα, που σκοτώνουν τα μικρόβια-εισβολείς, ενώ τα οξείδιά του λειτουργούν σαν φίλτρα, απομονώνοντας τα μικρόβια και την ύλη που αποτελείται από πολύ μικρά μόρια («σκόνη»).

Τα συμπτώματα των ανωμαλιών του αίματος και του μυελού των οστών είναι διάφορα, μεταξύ των οποίων η αδυναμία, η κόπωση και το λαχάνιασμα, η αυξημένη ροπή προς τις μολύνσεις και τις αιμορραγίες. Στα συμπτώματα και τις ενδείξεις των ασθενειών του λεμφικού συστήματος περιλαμβάνονται ο πυρετός και η διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού και της βουβωνικής χώρας. (βοηθητικά προϊόντα)


 9. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το ανδρικό και το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα έχουν συμπληρωματικούς ρόλους.

Στα συμπτώματα των ανωμαλιών του αναπαραγωγικού συστήματος των αντρών περιλαμβάνονται ο πόνος κατά την ούρηση, τα ογκίδια ή έλκη του πέους, το οίδημα στο όσχεο και οι πόνοι στους όρχεις. (βοηθητικά προϊόντα)

Στις γυναίκες, τα αντίστοιχα συμπτώματα ανωμαλιών είναι λευκόρροια ή ερεθισμός στον κόλπο, εξωτερικά έλκη των γεννητικών οργάνων, πόνοι στην κοιλιά ή στην πύελο, απουσία περιόδου ή αφύσικα δύσκολες περίοδοι και πόνοι κατά τη σεξουαλική επαφή. (βοηθητικά προϊόντα)


 10. ΔΕΡΜΑ
 

Το δέρμα είναι το προστατευτικό κάλυμμα του σώματος. Αποτελείται από ένα λεπτό, αδιάβροχο εξωτερικό στρώμα (την επιδερμίδα) και από ένα παχύτερο στρώμα, το χόριο, που περιέχει αιμοφόρα αγγεία, συνδετικό και ελαστικό ιστό, ιδρωτοποιούς αδένες και πολλούς αισθητήριους δέκτες.

Στα συμπτώματα των δερματικών παθήσεων περιλαμβάνονται τα εξανθήματα, οι κηλίδες, οι φουσκάλες, η φαγούρα, η ξηρότητα, η απολέπιση και τα έλκη. (βοηθητικά προϊόντα)


 11. ΟΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
 

Το οπτικό σύστημα έχει δυο τμήματα: το οπτικό και το νευρολογικό. Το οπτικό αποτελείται από τον κερατοειδή χιτώνα, που βρίσκεται στο εμπρός μέρος του ματιού, κι από τους εσωτερικούς φακούς, οι οποίοι εστιάζουν φως από τα αντικείμενα που κοιτάζουμε στον αμφιβληστροειδή, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Ο αμφιβληστροειδής αποτελεί την αρχή του νευρολογικού τμήματος του οπτικού συστήματος. Παράγει ηλεκτροχημικά σήματα, τα οποία μέσω του οπτικού νεύρου διοχετεύονται στα νεύρα που οδηγούν στο πίσω μέρος του εγκεφάλου ,όπου μεταδίδονται και ερμηνεύονται, προκειμένου να παραχθεί η εικόνα.

Στα συμπτώματα των ανωμαλιών του οπτικού συστήματος περιλαμβάνονται πόνοι και ερεθισμός των ματιών, θολή όραση, δάκρυσμα, ξηρότητα και μερική ή ολική απώλεια όρασης. (βοηθητικά προϊόντα)


 12. ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
 

Το αφτί αποτελείται από το πτερύγιο, τον έξω ακουστικό πόρο, το τύμπανο, την κοιλότητα του μέσου ωτός και το έσω ους, το οποίο περιέχει τον κοχλία και το λαβύρινθο. Οι ηχητικοί παλμοί μεταβιβάζονται στον κοχλία, μέσω του τυμπάνου και τριών μικροσκοπικών οστών που υπάρχουν στο έσω ους. Εκεί, μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία, μέσω του ακουστικού νεύρου, στέλνονται στον εγκέφαλο προς ερμηνεία.

Στα συμπτώματα των παθήσεων των αφτιών περιλαμβάνονται τα εξής: φαγούρα, απέκκριση υγρού, καμπανισμός, ναυτία, εμετοί και ίλιγγοι. (βοηθητικά προϊόντα)

Ακρόαση κλασσικής μουσικής: CLAUDE DEBUSSY (1862-1918), Pour le Piano

sound by Jbgmusic