Καλάθι

Το καλάθι είναι άδειο

Σύμβουλοι-Θεραπευτές

Βοηθήματα

Τηλεφώς Live

Ακρόαση κλασσικής μουσικής

Επιλεγμένα βίντεος

Πρώτες Βοήθειες

  Οδηγίες

PayPal

Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας

Facebook

Επικοινωνία

Email:
Θέμα:
Μήνυμα
Ερώτηση Anti-Spam: Πόσα μάτια έχει ο άνθρωπος (2):

firstaidsbanner.gif

 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

hands2.gif

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

Οι τραυματισμοί των ματιών είναι πολύ συνηθισμένοι και ορισμένοι αρκετά σοβαροί. Ευτυχώς, μπορείτε να προλάβετε τους περισσότερους από αυτούς ακολουθώντας κάποια βασικά βήματα.
Εκδορά του κερατοειδούς
Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί των ματιών έχουν σχέση με τον κερατοειδή χιτώνα, τη διαφανή, προστατευτική μεμβράνη μπροστά από το μάτι. Ο κερατοειδής χιτώνας μπορεί να γδαρθεί ή να κοπεί, αν έρθει σε επαφή με έναν κόκκο σκόνης, βρομιάς, άμμου, με σκλήθρα από ξύλο, με κόκκους μετάλλου ή ακόμα και με την άκρη ενός φύλλου χαρτιού. Συνήθως η γρατσουνιά είναι επιφανειακή και ονομάζεται εκδορά του κερατοειδούς. Ορισμένα γδαρσίματα του κερατοειδούς μολύνονται και καταλήγουν σε πληγή, που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Γδάρσιμο του κερατοειδούς χιτώνα μπορεί να προκληθεί από διάφορες καθημερινές δραστηριότητες. Τέτοιες δραστηριότητες είναι τα σπορ, οι επισκευές στο σπίτι, ή το παιχνίδι με ένα παιδί που μπορεί να σας γρατσουνίσει κατά λάθος με το νύχι του. Άλλοι συνηθισμένοι τραυματισμού του κερατοειδούς προκαλούνται αν εκτιναχτούν χημικές ουσίες στο μάτι από αντιψυκτικό ή απορρυπαντικό.
Επειδή ο κερατοειδής χιτώνας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, μια γρατσουνιά μπορεί να προκαλέσει αρκετό πόνο. Αν γδαρθεί ο κερατοειδής χιτώνας, θα νιώσετε σαν να έχει μπει στο μάτι σας σκόνη. Σημάδια που δείχνουν ότι ο κερατοειδής χιτώνας έχει γδαρθεί είναι τα δάκρυα, η θολή όραση, η ευαισθησία ή το κοκκίνισμα.

Φροντίδα

Σε περίπτωση τραυματισμού, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Αυτά που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι:
Ξεπλύνετε το μάτι σας με χλιαρό νερό. Με το νερό μπορεί να απομακρυνθεί το ξένο σώμα που προκαλεί την ενόχληση.
Ανοιγοκλείστε το μάτι πολλές φορές. Με αυτή την κίνηση μπορεί να απομακρυνθούν οι μικροί κόκκοι σκόνης.
Τραβήξτε ελαφρά το επάνω βλέφαρο προς τα κάτω. Οι βλεφαρίδες του κάτω βλεφάρου μπορεί να παρασύρουν το ξένο σώμα από την επιφάνεια που βρίσκεται κάτω από το επάνω βλέφαρο.

Προσοχή

Αν το γδάρσιμο προκλήθηκε από ένα ξένο σώμα στο μάτι
Μη βάλετε επίδεσμο ή πάγο στο μάτι. Αν εισχωρήσει ένα ξένο σώμα μέσα στο μάτι – κάτι τέτοιο συνήθως γίνεται όταν τροχίζουμε μέταλλα – μην ασκήσετε πίεση στο βολβό.
Μην τρίβετε το μάτι σας. Μπορεί να επιδεινώσετε τον τραυματισμό του κερατοειδούς.

Τραυματισμός στο μάτι από χημικά

Αν εκτοξευτεί στο μάτι σας μια χημική ουσία, ξεπλύνετε αμέσως το μάτι με καθαρό νερό. Το πιο σημαντικό είναι να ξεπλύνετε γρήγορα το μάτι σας. Το νερό μπορεί να διαλύσει τη χημική ουσία. Συνεχίστε να ρίχνετε νερό στο μάτι για τουλάχιστον 20 λεπτά, ειδικά αν το μάτι έχει έρθει σε επαφή με απορρυπαντικό που περιέχει αμμωνία. Αφού ξεπλύνετε καλά το μάτι, κλείστε το βλέφαρο και καλύψτε το χαλαρά με ένα υγρό επίδεσμο. Μετά ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Αν δεν υπάρχει κάποιος εκεί κοντά για να σας βοηθήσει, προσπαθήστε να ξεπλύνετε το μάτι σας. Ξεπλύνετε το μάτι με καθαρό νερό κρατώντας το μάτι σας ανοικτό. Αν δεν καταφέρετε να καθαρίσετε το μάτι σας, ζητήστε ιατρική βοήθεια

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ

Η τερηδόνα είναι η πλέον συνήθης αιτία πονόδοντου στα παιδιά και στους ενήλικες. Η τερηδόνα προκαλείται κυρίως από βακτήρια και υδρογονάνθρακες. Τα βακτήρια υπάρχουν σε μια λεπτή, σχεδόν αόρατη μεμβράνη των δοντιών που ονομάζεται πλάκα.
Η τερηδόνα κάνει καιρό να εξελιχθεί, συνήθως ένα με δύο χρόνια στα μόνιμα δόντια αλλά λιγότερο στα νεογιλά δόντια. Ο σχηματισμός των οξέων ξεκινά μέσα στα πρώτα 20 λεπτά από τη στιγμή που τρώτε.
Τα οξέα που προκαλούν τερηδόνα σχηματίζοντας τη μικροβιακή πλάκα επιτίθενται στο εξωτερικό περίβλημα του δοντιού. Η διάβρωση που προκαλεί η πλάκα οδηγεί στο σχηματισμό μικρών κοιλοτήτων στην επιφάνεια του δοντιού. Το πρώτο σημάδια τερηδόνας μπορεί να είναι πόνος την ώρα που τρώτε κάτι γλυκό, πολύ κρύο ή πολύ ζεστό.

Φροντίδα

Μέχρι την ώρα που θα πάτε στον οδοντίατρο, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:
Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφής που έχουν σφηνώσει ανάμεσα στα δόντια με οδοντικό νήμα.
Τοποθετήστε ένα παγάκι στην ερεθισμένη περιοχή
Πάρτε ένα παυσίπονο.
Τα αντισηπτικά που περιέχουν βενζοκαϊνη προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση. Το έλαιο από γαρίφαλο ανακουφίζει τον πόνο. Διατίθεται στα περισσότερα φαρμακεία.
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την τερηδόνα.

Προσοχή

Το οίδημα, ο πόνος την ώρα που δαγκώνετε, η άσχημη γεύση και ο ερεθισμός είναι όλα σημάδια μόλυνσης. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο όσο το δυνατόν συντομότερα. Αν έχετε πυρετό με πόνο, ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΟΝΤΙΟΥ

Αν ένα δόντι φύγει κατά λάθος, απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα. Σήμερα, τα μόνιμα δόντια, που μερικές φορές φεύγουν, μπορούν να εμφυτευτούν ξανά, αν δράσετε γρήγορα. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και με ένα σπασμένο δόντι.

Επείγουσα θεραπεία

Αν σας φύγει ένα μόνιμο δόντι, φυλάξτε το δόντι και συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αν δεν μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί του, πηγαίνετε στο κοντινότερο νοσοκομείο.
Η επιτυχημένη εμφύτευση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από την έγκαιρη τοποθέτηση (μέσα σε 30 λεπτά, αν είναι δυνατόν και όχι ύστερα από 2 ώρες) και τη σωστή φύλαξη και μεταφορά του δοντιού. Είναι σημαντικό να το διατηρήσετε υγρό.

Φροντίδα

Για να διατηρήσετε το δόντι μέχρι να φτάσετε στον οδοντίατρο:
Πιάνετε το δόντι μόνο από την κορυφή του.
Μη ντο τρίψετε ή το ξύσετε για να καθαρίσετε τη βρομιά.
Ξεπλύνετε το δόντι σε ένα ποτήρι νερό, αλλά μην το βάλετε κάτω από τη βρύση.
Προσπαθήστε να τοποθετήσετε ξανά το δόντι στην εσοχή του και πιέστε μαλακά τα δόντια σας με μία γάζα ανάμεσα ή ένα σακουλάκι υγρό τσάι για να παραμείνει στη θέση του.
Αν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε ξανά το δόντι στη θέση του, βάλτε το αμέσως μέσα σε γάλα, στο ίδιο σας το σάλιο ή σε ένα χλιαρό διάλυμα αλατόνερου.

Ακρόαση κλασσικής μουσικής: CLAUDE DEBUSSY (1862-1918), Pour le Piano

sound by Jbgmusic