Καλάθι

Το καλάθι είναι άδειο

Σύμβουλοι-Θεραπευτές

Βοηθήματα

Τηλεφώς Live

Ακρόαση κλασσικής μουσικής

Επιλεγμένα βίντεος

Πρώτες Βοήθειες

  Οδηγίες

PayPal

Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας

Facebook

Επικοινωνία

Email:
Θέμα:
Μήνυμα
Ερώτηση Anti-Spam: Πόσα μάτια έχει ο άνθρωπος (2):

firstaidsbanner.gif

 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

hands2.gif

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

Επείγοντα περιστατικά δηλητηρίασης

Η δηλητηρίαση μπορεί να είναι έκδηλη αλλά μπορεί και όχι. Προκαλείται από τροφές μολυσμένες από μικρόβια, τα πιο συνηθισμένα από τα οποία είναι οι σταφυλοκοκκοι και οι σαλμονέλες. Ορισμένες φορές, η πηγή μιας δηλητηρίασης μπορεί να εντοπιστεί εύκολα – από ένα μπουκάλι φαρμάκου, για παράδειγμα. Αν υποπτεύεστε το ενδεχόμενο μιας δηλητηρίασης, παρατηρήστε αυτά τα σημάδια:

  • Κάψιμο ή κοκκίνισμα γύρω από το στόμα και τα χείλη. Αυτό μπορεί να προκληθεί κατά την κατάποση ορισμένων δηλητηριωδών ουσιών.
  • Αναπνοή που μυρίζει χημικά – ίσως βενζίνη ή διαλυτικό μπογιάς.
  • Καψίματα, λεκέδες και οσμές πάνω στο ίδιο το άτομο, στα ρούχα του, στα έπιπλα, στα χαλιά ή σε άλλα αντικείμενα τριγύρω.
  • Εμετός, δύσπνοια, νύστα, σύγχυση ή άλλα απρόσμενα συμπτώματα.

Πολλές άλλες καταστάσεις προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με τη δηλητηρίαση, όπως οι κρίσεις, η αλκοολική μέθη, το εγκεφαλικό και η αντίδραση στην ινσουλίνη. Αν δεν παρατηρείτε καμία ένδειξη δηλητηρίασης, μη χορηγήσετε θεραπεία, αλλά καλέστε αμέσως βοήθεια. Στο μεταξύ, τοποθετήστε τον ασθενή σε μια άνετη θέση. Ακολουθήστε τη θεραπεία σοκ.

Επείγουσα θεραπεία

Αν πιστεύετε ότι κάποιος έχει δηλητηριαστεί, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα προϊόντα έχουν ετικέτες με οδηγίες σε περίπτωση δηλητηρίασης. Ακολουθήστε τις οδηγίες:

  • Αν το άτομο είναι ανήσυχο, δώστε του να πιει ένα ποτήρι νερό ή γάλα. Το υγρό θα μειώσει το ρυθμό με τον οποίο το δηλητήριο απορροφάται από τον οργανισμό. Αν όμως το άτομο είναι αδύναμο, έχει πέσει σε λήθαργο, είναι αναίσθητο ή έχει κρίσεις, μην του δώσετε τίποτα από το στόμα.
  • Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε τι ήπιες ή αν δεν υπάρχουν οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος, καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Έχετε το νούμερο πάντα δίπλα στο τηλέφωνο. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τον αριθμό καλέστε το 166.
  • Ορισμένα δηλητήρια πρέπει να αποβάλλονται με εμετό, ενώ άλλα όχι. Αν δε γνωρίζετε την ουσία που κατάπιε ο ασθενής, μην προκαλέσετε εμετό. Γενικά δεν πρέπει να προκαλείτε εμετό, εκτός κι αν σας το πουν από το Κέντρο Δηλητηριάσεων ή ο γιατρός.
  • Αν σας πουν να προκαλέσετε εμετό στον ασθενή, μπορείτε να αγγίξετε το πίσω μέρος του λαιμού του για να προκληθεί εμετός. Άλλη εναλλακτική λύση είναι να δώσετε στον ασθενή να πιει ένα ποτήρι ζεστό νερό με ένα κουταλάκι μουστάρδας σε σκόνη και 3 κουταλάκια αλάτι.
  • Αφού κάνει εμετό ο ασθενής, δώστε το να πιει ένα ποτήρι νερό ή γάλα.
  • Αν το δηλητήριο έχει χυθεί και στα ρούχα, στο δέρμα ή τα μάτια του, βγάλτε του τα ρούχα και ξεπλύνετε καλά το δέρμα ή τα μάτια με δροσερό ή χλιαρό νερό για 20 λεπτά ενώ σπεύσατε για ιατρική βοήθεια.
  • Καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αν γνωρίζετε το δηλητήριο, πάρτε μαζί σας το δοχείο. Αν δε γνωρίζετε το δηλητήριο και ο ασθενής έχει κάνει εμετό, πάρτε μαζί σας ένα δείγμα του εμετού για ανάλυση.

Υπέρμετρη λήψη φαρμάκων

Πολλά φάρμακα μπορεί να είναι συγχρόνως και δηλητήρια. Η υπερβολική δόση ενός φαινομενικά αβλαβούς φαρμάκου, όπως τα συνηθισμένα παυσίπονα ασπιρίνη και ακεταμινοφένη, κοστίζουν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο. Πολλά φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή είναι επικίνδυνα αν ληφθούν σε μεγάλες δόσεις, ειδικά από ένα παιδί ή έναν ηλικιωμένο. Τα πιο επικίνδυνα φάρμακα είναι τα υπνωτικά και τα αντισταμινικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ δεν προκαλούμε  εμετό αν ο πάσχων έχει πάρει:

  • Βενζίνη ή πετρελαιοειδή.
  • Καυστικά οξέα ή αλκάλια.
  • Σπασμογόνα φάρμακα (Χλωριωμένα εντομοκτόνα, φάρμακα όπως: ατροπίνη, νικοτίνη, αμμωνιακά αλατα). Σε αυτή την περίπτωση μεταφέρουμε τον άρρωστο στο Νοσοκομείο.
  • Αν ο πάσχων βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση.

Ακρόαση κλασσικής μουσικής: CLAUDE DEBUSSY (1862-1918), Pour le Piano

sound by Jbgmusic